Styrkecoaching

bodybuilder-146791_640Jeg sidder her op til Jul og hygger mig med at skrive eksamensopgave. Jeg skriver om menneskelig styrker, primært karakterstyrker og hvordan de kan bruges i coaching, så man kan opnå sine mål og samtidig trives rigtig godt.

Det må der da være nogle, der har tænkt på før, tænkte jeg. Jeg googlede derfor styrkecoach for at se, hvem der brugte dette domæne. Det var såmænd ikke aktivt her i DK, men derimod i både Sverige og Norge. Fint tænkte jeg; der er nogen, der coacher på baggrund af indre styrker i både Sverige og Norge. Jeg klikkede derfor på nogle links og jeg burde selvfølgelig have forudset det, der skete. Den type styrke, det handlede om var ikke de indre, men den slags styrke man opnår ved bodybuilding. Og ikke et ondt ord om det.

Fit for fight
For det er selvfølgelig mere end ok at holde sig fysisk fit. Det er der en hær af coaches, vægtvogtere, rygeinstruktør, fitnessinstruktører og andre der tager sig. På samme måde er der rigtig mange, der ernærer sig ved at behandle psykiske skader, når de er opstået, bare spørg i dit lokale læge- eller psykologhus. Heller ikke et ondt ord om det. Fysiske og psykiske problemer skal vi selvfølelig tage vare på fx gennem behandling.

Forebyggelse
Forebyggelse er en god ting, som er rigtig meget i fokus på det fysiske område. Om det så virker særlig godt er en anden sag. Der er mange forbud og der er fx det lille problem at hjernen har svært ved at at identificere det lille ord ”ikke”. Du må ”ikke” ryge, drikke, spise kage, gå med piger. Nå, det var egentlig ikke mit ærinde, mit ærinde var at belyse de menneskelige styrker og deres betydning for trivsel.

Den ægte dig
Her ser det ud til at være sådan at de 5-7 topstyrker, vi har, hænger meget godt sammen med vores kerne, med vores identitet. Når vi bruger dem er vi vores ægte, ærlige, autentiske selv. Når vi er det, behøver vi ikke spekulere så meget på motivation. Brug af de her styrker bærer lønnen i sig selv og motivationen kommer derfor indefra.

Din indre styrke
Hvordan finder du så dine topstyrker? Ja du kan jo kigge dig omkring og lure på dem selv. Hvad er det du er god til og som giver dig energi, når du gør det? Når du finder det, er du tæt på dine topstyrker. Du kan også tage en gratis  test som fx denne her, VIA-IS, der er den mest kendte. Den er taget af over 3 mio mennesker verden over. Du kan også få lavet en mere proff test fx her. Endelig kan du indgå samarbejde med en styrkecoach, som kan hjælpe dig med at finde dine topstyrker, som jo er den autentiske kerne af dig.